Framtidspartiet i Lekeberg
  • Hem
  • Politik
    • Partiprogram
  • Budget
  • Motioner
  • Debatt
  • Aktuellt
  • Styrelsen
  • Bli medlem
Picture

POLITISKT PROGRAM
Framtidspartiet ska arbeta för att driva Lekebergs kommun framåt i demokratisk anda.
Skatter och avgifter ska främja alla kommuninnevånare på bästa sätt.


DEMOKRATI
Tydligt informationsutbyte mellan kommunen och dess innevånare.
Lyhördhet till kommuninnevånarna och näringslivets olika intressen och önskemål


EKONOMI
Arbeta för en ekonomi i balans som skapar handlingsfrihet
och förutsättning för utveckling.


SKOLAN
Eleverna i Lekebergs kommun ska gå ur grundskolan med godkända betyg
De yngre barnen ska så snart det uppdagas att de är i behov av extra stöd snarast
få hjälp för att kunna tillgodogöra sig kunskap.
Vi tycker det är viktigt att stödja kulturskola och fritidsgårdsverksamhet


BARNOMSORG
Valfrihet i barnomsorgen. Föräldrarna vet bäst vad som är bra för deras barn och familj.
Dagis, förskola, dagmamma eller omsorg i det egna hemmet med vårdnadsbidrag, är omsorgsformerna.


VÅRD OCH OMSORG
Valfrihet i vård- och omsorg. Varje individ är unik och speciell och ska behandlas med ödmjukhet och respekt. Det egna hemmet, särskilda boenden, gruppboende och servicelägenheter är boendeformerna.  Den hjälp som behövs för ett bra liv och boende
ska ske i samråd mellan individen och kommunen. Stor hänsyn skall tas till individens önskemål. Livskvalitet betyder olika för olika människor.


KOMMUNIKATIONER
I en landsbygdskommun som Lekeberg, där innevånarna
till största delen bor utanför en tätort
är kommunikationer av olika slag av stor vikt.
Säkra och framkomliga vägar året om är betydelsefullt för resor
till skola, arbete och fritidsaktiviteter. 
Fungerande bussförbindelser med Örebro/Karlskoga
från kommunens tre tätorter är en nödvändighet.


FÖRETAGSAMHET
Kommunen ska stötta företag och underlätta för etablering av nya företag
och utvecklingav befintliga företag. 
Korta handläggningstider för tillstånd och beslut.


MILJÖ

-Framtidspartiet kommer att arbeta för en god miljö ur ett kommunalt perspektiv bland annat genom:
-Upphandling – korta transporter

-Kost – närodlat

-Poolskydd över stora bassängen i Sannabadet – lägre energikostnad och kloranvändning vilket

 ger mindre slitage på reningsverket.

-funktionella återvinningscentraler i tätorterna även för trädgårdsavfall

-solenergi

 Budget 2020​​
​
​
Planår 2021 och 2022 Vi kan konstatera att ekonomiskt går Lekebergs kommun väldigt bra. Överskottet är stort. Men det finns olika förklaringar på varför överskottet är stort. Vakanta tjänster är inte tillsatta så snart som skulle behövas om ens alls. Det är en sak vi i Framtidspartiet pratar om vid varje budget. Om tjänsterna vore tillsatta kanske inte sjukskrivningarna vore så höga men inte heller överskottet. . Det är tungt för de som är kvar som ska täcka upp för de som slutat och det är stora glapp innan ny personal träder in och kan jobba självständigt fullt ut. Att vara en bra arbetsgivare är att se till sådan enkla saker. Vi tror att det skulle gynna både medarbetare och kommunen om vi tar detta på allvar.
Kommunalskatten har ökat mot budget. Vi räknar alltid budget på ett lägre antal innevånare än vad som är i verkligheten. Det blir som en buffert. Vi har räknat på 100 fler innevånare för varje år men det är i verkligheten ett högre antal. Den marginalen kan vara bra att ha. Vi fortsätter med det.   Det är tack vare vår lojala och duktiga personal som gör att det går så bra, men hur länge orkar de. Det vi som politiker ska göra är också att ge dem fullt förtroende att de kan sitt arbetsområde. Politiken säger vart vi ska och cheferna och dess medarbetare arbetar fram strukturer för det som alla kan arbeta efter. När vi kommit dit är mycket vunnit. Politiken ska inte sätta högre mål än vad som är realistiskt gentemot resurser som tilldelas. Därför anser vi i Framtidspartiet att vi inte behöver lägga mycket pengar på kompetens och utveckling under ett separat konto. Vi lämnar dessa medel till nämnden/förvaltningen de vet bäst vad som behövs och hur det ska göras. Om de ska söka medel ur en pott är det mycket tidskrävande administration innan förslagen från personalen till det att förslagen beviljas, än om vi litar på deras profession inom förvaltningen och de beslutar ihop med sin nämnd.   Kompensation för hyreshöjningar och löneökningar ligger hos KS. De olika förvaltningarna får dessa pengar när det är klart vad lönehöjningarna blir likaså hyreshöjningar. Det är en bra ordning.

När vi lagt vår budget räknar vi med ekonomiskt resultat av skatter och bidrag på 3 % 2020 och 2 % planåren 2021 och 2022. 2022 kan bli ett tuffare år än de två nästkommande åren.   Fördelningsmodellen som ligger i förslaget skola/förskola och äldre vård och omsorgerna antar vi som den är likaså uppräkningar av anslag till gemensamma nämnder i Sydnärke. KUB ger vi ett tillfälligt anslag på 3 miljoner kronor 2020 Dessutom lägger vi ett permanent anslag på 2 miljoner kronor, som följer både 2021 och 2022. Alltså en ramförstärkning. Vi lägger inga effektiviseringskrav under 2020 och 2021 men har nämnden inte arbetat med effektiviseringar som ger utslag i budget så kommer effektiviseringskrav på 0,75 % 2022 vilket är ett besparingskrav på 3,162 miljoner 2022. Förmodligen är allt återhämtat och något sparkrav behöver inte ske. Vi ger nämnden möjlighet att under 2020 och 2021 arbeta och lägga upp strategier för att komma ner i kostnad till och med 2022. 2020 finns både ett tillfälligt anslag men också ett permanent anslag, ramförstärkning, så man långsiktigt kan planera verksamheten på 5 miljoner. Både utveckling och kompetenshöjning. Vi lägger dessutom 2,1 miljon kr på förskola Fjugesta 2020-21  liksom majoriteten.     SON får ett tillfälligt anslag på 2 miljoner kr.   Tillfälligt bidrag till korttidsplatser 230 tusen kronor 2020 340 tusen 2021 och 500 tusen kronor 2022. Ombyggnation Hidinge skola 2021 490 tusen och 2022 1miljon 090 kr, är samma som majoriteten   KS tillfälligt anslag på 1 miljon riktat till Teknik o service till främst lekparker, upprustning, utveckling av lekplatser/lekparker samt 960 tusen till oförutsett. Vi följer upp våra motioner som vi lagt i KF. Därför lägger vi 50 tusen kr till hårdbeläggning och belysning för cykelväg mellan Gropen Fjugesta, femtiotusen ligger även för 2021 0ch 2022.   300 tusen till Vägsamfälligheter för att de ska full täckning för kostnad beräknat av staten för hållbar och säker vägstandard. I dag betalar staten ut mellan 60-85 % av kostnaden och kommunen lägger 15 %. Det finns ett glapp som delägarna i vägsamfälligheterna får bekosta själva. De gator och vägar som kommunen underhåller i kommunen tas inga avgifter av de boende det betalar skattekollektivet.  Alltså bidrar delägare i vägsamfälligheter även till andra gator i kommunen. 

Lokal och upphandlingsansvarig var ett projekt som efter två år skulle involveras i KS budget. Det har vi plockat bort för det ska vara involverat i KS ram för 2020 Vi tar bort 500 tkr till familjecentral, grov uppskattad hyra. Det har varit med under ett antal år att det ska avsättas till hyra men ingen verksamhet har presenterats. Det borde finnas med hur man tänker arbeta. Det naturliga vore att se vad verksamheten ska innehålla inte starta med en lokal och utgå från den. Till 2021 kanske vi kan få se ett förslag på plan för familjecentral. Lokalkostnaderna förväntad ökning med 2 % 2020 1 350 men 1 % 2021 1921-2022 2504 ​ Vi lägger inga extra utvecklingsmedel till nämnderna. De har fått medel i sin budget och det måste vara effektivare att nämnderna och förvaltningarna själva beslutar om vad som behöver göras i stället för att utvecklingsmedel ska ansökas om och beviljas av KS. Det har arbetats så när utvecklingsmedel skapades men nu borde det vara inarbetat så nämnderna själva hanterar den processen Det tar mycket tid och kraft för en sådan tungrodd hantering. Under en tid har nämnderna/förvaltningarna arbetat med att söka utvecklingsmedel. Nu kan de arbetet och genomförandetid kan absolut förkortas.   Vi lägger inga medel till det som majoriteten kallar attraktiv arbetsgivare. Om alla arbetar för kommunens bästa kommer det också att märkas om kommunen är en bra arbetsgivare.  Lokal och upphandlingsansvarig under KS tar vi bort. Det var ett projekt som skulle ges anslag under två år sedan skulle det involveras i KS budget. 2020 är tredje året alltså ska medel finnas i KS budget för det räknar vi med.   2020​​​​2021​2022 Fibersatsning ​​500´ KS oförutsett​​960´ KUB tillfälligt anslag​3000´ KUB permanent anslag ​2000´​​2000´​2000´ SON tillfälligt anslag ​2000´ KS tillfälligt anslag T&S​1000´ Beläggning och belysning cykelväg Gropen-Fjugesta ​​50´​​50´​50´ Vägsamfälligheter​300´​​300´​300´   Om KUB inte kommit ner i kostnader till och med 2022 kommer ett sparkrav läggas på 0.75% 2022 som är i storleksordningen 3, 162 miljoner kronor. Vi räknar med en hyreshöjning på 2 % 2020 och 1% 2021 och 2022.     Vi följer för övrigt majoritetens förslag på satsningar på förskola Fjugesta med 2 100´ 2020-2022 Ombyggnad Hidinge skola 2021-22 Kapitalkostnader för framtida byggnationer skollaokaler 2021 5 893´, 2022 – 8469´ Kapitalkostnader för framtida byggnationer tillagningskök Linden 750´ 2021 och 1 500´ 2022    ​.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.